Libur di Pulau Batam

Assalammualaikum wbt.

Sungguh lama tidak menyinggah di blog sendiri. XD
Selepas tamat menjadi Pengawas untuk Peperiksaan SPM, saya mengambil kesempatan untuk berjalan-jalan   bagi menambahkan pengalaman kami.
Sudah lama Encik Suami ingin melihat Pulau Batam. Saya pernah terbaca bahawa Pulau Batam merupakan antara bandar yang paling terpesat membangun di Indonesia. 
Kami ke Pulau Batam pada 16-18 Disember 2012.
Perancangan kali ini dibuat pada saat terakhir. Kebetulan kami ke Johor dan dikala ini kami mengambil kesempatan untuk ke Singapura melalui Tambak Johor dan ke Pulau Batam melalui jalan air.
Bagi menaiki kapal ke Pulau Batam tidaklah sukar. Kapal perlu dinaiki di The Zone yang terletak di Stulang Laut, berdekatan dengan Check Point untuk ke Woodlands Singapura. 

Kami ada bertanya dengan beberapa orang semasa menginap di Hotel Silka tentang perjalanan ke Pulau Batam. Mereka mencadangkan agar kami memakir kereta di hadapan deretan kedai yang berwarna biru yang tidak akan dikenakan apa-apa bayaran. Jika dibandingkan anda memakir kereta di The Zone, bayaran bagi lebih dari satu hari lebih kurang RM55. 

Terdapat juga opsyen lain yang boleh anda gunakan. Iaitu dengan menggunakan perkhidmatan teksi.
Jangan lupa buku merah anda! Pastikan tarikh pelepasan anda 6 bulan sebelum tarikh tamat.


Sela masa bagi setiap kapal ke Pulau Batam ialah selama 1 jam. Kami berjaya menaiki kapal pada pukul 1.30 tengah hari. Melangkah masuk ke kawasan membeli tiket kapal di The Zone, seolah-olah seperti menaiki pesawat!Harga bagi perjalanan dua hala (Stulang Laut-Pulau Batam) ialah RM125. Tetapi harus diingatkan bahawa ini bukan tambang sepenuhnya! Semasa pulang, kami dikenakan pelbagai bayaran wajib! Bayaran untuk Confirm Ticket dan Tax! Perkara ini tidak dimaklumkan di Malaysia. Tetapi kami terkejut dengan bayaran ini semasa di Indonesia sebelum pulang. Harus disediakan sejumlah wang Rp 110 000. 


Saya amat memuji kapalnya! ohhhhhhhh...sangat selesa bagi perjalanan hampir 2 jam! Kami juga disajikan dengan tayangan filem yang tepat 2jam siarannya! Pekerja kapal juga amat segak sekali seakan-akan kapten kapal terbang yang berbaju putih! Didalam kapal, anda boleh membeli maggie cup yang berharga Rp 10 000 atau RM3. 


Setibanya di Batam Central, jam harus diubah satu jam lewat dari waktu Malaysia.


Dari Batam Central, kami menaiki teksi dengan harga Rp50 000 untuk ke Nagoya.
Serius dalam kepada saya membayangkan Pulau Batam ini keadaannya seperti di Bandung dan Jakarta. Terpaksa berhadapan dengan pelbagai jurujual yang mengelilingi kami, terpaksa menempuh macet (traffic jam) dan terpaksa menyelusuri jalan-jalan yang penuh dengan sampah sarap. 
Ohhh...sememangnya bayangan saya ini amat dan teramat salah!
Batam merupakan tempat yang bersih dan tiada jurujual yang melemaskan! 

Hari pertama kami ke Pusat Membeli Belah yang terkenal di Batam iaitu Nagoya Hill Megamall.
Ermmm....namun tiada apa yang menarik. =(
Tentang isu makanan pula tidak boleh dipandang enteng. Kehalalan perlu diambil kira dan perlu ditanya. 
Sebelum saya tiba di Batam, saya membaca akhbar Indonesia di dalam kapal yang melaporkan terdapat peniaga yang menggunakan daging babi bagi mengantikan daging lembu bagi membuat bakso.
Jadi, setiap kali masuk ke tempat makan, kami perlu memastikan label halal dipamerkan!
Apa yang menarik di Nagoya hanyalah Chicken Chop yang hanya berharga Rp 10 000 (RM3) sahaja!
Ohh..jika datang ke Nagoya, rugi jika tidak membeli Kek Buah Naga yang sedap! Kemudian kami ke Pusat Mengurut! Serius anda rugi jika tigak mencuba urutan di sini. Harganya amat murah dan berbaloi-baloi! 2 jam urutan satu badan hanyalah Rp 100 000 (RM33) sahaja. Terdapat bilik yang berasingan bagi lelaki dan perempuan dan tukang urutnya juga terdapat lelaki dan perempuan. Saya mengambil peluang ini memandangkan harga di Malaysia jauh lebih mahal! Urutan selama 2 hari sememangnya sungguh meringankan badan!
Lagi seronok apabila berborak dengan Orang Melayu. Percakapannya seperti Orang Melayu di Malaysia kerana susur galurnya sama. Pulau Batam juga merupakan antara Kepulauan Riau ataupun Kepulauan Melayu.


Kemudian kami menjamah makanan pada lewat malam. Ikan bakar yang amat fresh dan murah!
5 orang makan dengan setiap orang menjamah seekor ikan lebam dengan kos Rp 279 000 sahaja!
Saya telah jatuh hati dengan Teh Botol! Bawak balik Malaysia beberapa botol! 


Tentang supir (pemandu teksi) pula, Alhamdulillah, Tante yang merupakan tukang urut di Pusat Mengurut yang disinggah kami membantu kami untuk mendapatkan supir yang lebih murah. Sewaktu mendarat, rata-rata supir meminta Rp 400 000 untuk di bawa berjalan-jalan di Bandar Batam dan juga di luar Batam. Tetapi atas bantuan Tante, kami memperolehi supir bagi satu hari perjalanan dengan harga Rp 250 000 sahaja. Tidak banyak tempat wisata (pelancongan) yang boleh dilawati di sini. Tetapi yang menarik perhatian saya di Batam ialah Jambatan Balerang yang merupakan jambatan yang menghubungkan 6 pulau iaitu Pulau Batam, Pulau Tonton, Pulau Nipah, Pulau Rempang, Pulau Galang dan Pulau Galang Baru. Terdapat 6 Jambatan Balerang iaitu Jambatan Tengku Fisabilillah (Jambatan Pertama), Jambatan Nara Singa, Jambatan Ali Haji, Jambatan Sultan Zainal Abidin, Jambatan Tuanku Tambusai dan Jambatan Raja Kecil.Kami hanya dapat melalui lima jambatan sahaja sehingga ke Pulau Galang untuk menuju ke Kamp Pengungsian Warga Vietnam. Harga bagi sebuah kereta memasuki kawasan Kem ialah Rp 22 000.
Pada tahun 1979, UNHCR dan PBB telah mengumpulkan pelarian daripada Vietnam di sini. Pelarian Vietnam ini menaiki sampan untuk keluar daripada kesesakan hidup di negara asal mereka. Jadi, satu tempat yang besar telah diperuntukkan untuk mengumpulkan mereka.  Kem ini lengkap dengan hospital, sekolah, tempat beribadat, perkuburan dan paling hebat dilengkapi dengan sistem paip yang lengkap dikala penduduk sekitarnya iaitu warga Indonesia masih tidak mempunyai kelengkapan sehebat itu. Namun, pada tahun 1997, semua pelarian Vietnam ini telah dikembalikan ke negara asal mereka.
Muzium di sini mempamerkan pelbagai gambar yang mampu menceritakan segala-galanya. 
Warga Vietnam mempelajari pelbagai latihan keterampilan. 


Semasa tahun 1997, sebagai langkah tiada seorang warga Vietnampun yang dapat melarikan diri, segala bahan untuk melarikan diri telah dibakar dan dimusnahkan. Terdapat juga gambar yang menunjukkan warga Vietnam menuntut kewarganegaraan Indonesia. 

Terdapat warga Vietnam yang tidak mahu kembali ke negara asal mereka telah membakar diri dan membunuh diri . Oleh itu, kem ini juga dikatakan amat 'keras'. Kawasan kem ini amat besar dan perlu dikelilingi dengan menaiki kereta. 
Cuaca tidak menyebelahi kami, sebelum keluar dari Kem ini, hujan lebat melimpah-limpah seolah-olah menghalau kami untuk lebih cepat keluar!


Seterusnya kami singgah sebentar di Pantai Melayu. Singgahan semasa hujan! Kami perlu membayar Rp 2 000 untuk memasuki kawasan pantai. Sungguh kejam sekali! Jadi, kami mengambil keputusan untuk tidak singgah di mana-mana pantai lagi selepas ini kerana setiap kali harus membayar! Di Batam terdapat banyak pantai yang indah seperti Pantai Tanjung Pinggir, Pantai Nongsa dan Pantai Melur.


Jika anda mahu melihat Batam dari Bukit, anda boleh ke Bukit Senyum. Anda juga boleh melihat bangunan-banguna di Singapura dari salah satu pantai yang saya sebutkan.
Hujan telah menghadkan perjalanan saya.

Tiba di Indonesia, tidak sah jika tidak menjamah makanan Padang! Ohh....sedap sekali makanan Padang di sini. Kami tidak kecewa dengan harganya walaupun sedikit mahal kerana masakannya amat enak!Tentang hotel pula, terdapat banyak hotel yang murah! Kami menempah Hotel Penuin yang harganya sekitar Rp195 000  sehari beserta sarapan pagi dan wi fi. 


Dalam perjalanan ke Batam Central, saya meminta supir untuk singgah di Pos Indonesia. Sungguh sukar memeperolehi kartu pos ataupun poskad di sini. Saya harus ke Kantor Pos untuk membeli poskad dan mengirimkan poskad kepada diri sendiri dan sahabat saya Goh Yin Lee. Kos setem ke Malaysia agak mahal iaitu Rp 5 000 ( RM1.50) jika dibandingkan dengan Malaysia, jika anda mahu menghantar poskad ke luar negara hanya perlu meletakkan setem 50 sen sahaja.

Usai urusan di atas, teksi terus menuju ke Batam Central dan setelah membayar Rp110 000 di mana-mana kaunter kapal ke Stulang Laut, kami menaiki kapal pada pukul 1.30 tengah hari.Tamatlah sudah perjalanan kami di Batam, Indonesia! Jika diberi kesempatan saya mahu ke Kepulauan Riau  seperti Pulau Penyengat dan Pulau Bintan. Teringin mahu menziarahi perkampungan Melayu di sana. 
Teringin juga mahu ke Pulau Karimun yang indah!
Insya Allah.

10 comments:

Cynnie Chiu said...

Hai, saya suka post kamu ni. Sebab saya pun ingin pergi ke Batam. Terima kasih atas banyak pengetahuan yang berfaedah! ^^

Anonymous said...

Hi,
Boleh kongsi supir yang murah tu?
Contact sy,0192606632.tq

Anonymous said...

Salam saya akan ke Batam lusa. Tolong sms kpd saya nama tuan punya car rental yg murah itu kpd saya di no 0122087625. Tkasih.

Anonymous said...

slm boleh bagi no supir yg murah tu : 01128426456

Anonymous said...

Assalam. sharelah no supir tu...(0177246792)

Dalilah Dalilah said...

salam bleh what app sy no supir tu di no sy (0176271533) del

Anonymous said...

salam boleh bagi no fon supir tu? 0192258106

Ani Aswarina Abdullah said...

hi awak..blh share no supir tu tak.. 012-3300104

Asya Syakanda said...

Boleh share no supir di whatsapp sy? 0122596773 asya

Asya Syakanda said...

Boleh share no supir di whatsapp sy? 0122596773 asya

Post a Comment


up