Superbusy


Assalammualaikum wbt.
Segala puji-pujian kepada Junjungan Mulia Nabi Muhammad s.a.w.

"Superbusy"
Ini merupakan tahun pertama sekolah menjalankan persekolahan 1 sesi.
Sememangnya amat memenatkan. Setiap hari pulang lewat ke rumah dek menyiapkan tugasan di sekolah.
Hari ini, selepas tamat persekolahan padapukul 1.50 tengah hari, saya bergegas untuk mengerjakan solat Zohor. Kemudian terus menghadiri mesyuarat dan pada 2.30 petang pula menguruskan perjumpaan Persatuan Renjer Puteri sehingga pukul 4.00 petang.


Walau bagaimanapun saya tetap bersyukur kerana saya hanya menguruskan lebih kurang 30 orang Pandu Puteri Renjer sahaja. Dari tahun lepas saya memikirkan cara bagi mengendalikan ahli-ahli yang terdiri daripada ahli lama dan baru. Tahun ini alhamdulillah saya menyelesaikan masalah ini dengan cara saya sendiri dengan bantuan ahli-ahli lama yang telah cekap dengan asas kepanduan.

Berdasarkan buku ujian, seorang Pandu Puteri Renjer seharusnya telah melepasi Pra-Persetiaan dan Kelas Dua. Tetapi masalah akan timbul dengan kemasukkan ahli-ahli baru ataupun semasa ahli tersebut menjadi ahli Pandu Puteri Remaja, beliau tidak memenuhi kriteria untuk ujian Pra-Persetiaan dan Kelas Dua.
Saya hanya mempunyai 7 orang ahli Pandu Puteri Renjer yang telah saya latih sejak tahun lepas untuk mendapatkan Tali Pekelilingan. Walaupun tidaklah setinggi mana, sekurang-kurangnya barisan inilah yang menjadi tulang belakang dalam segala aktiviti yang akan dirancang.

Pada hari ini, saya fokus kepada asas Pandu Puteri. Berusaha untuk memenuhi ujian Pra-Persetiaan.
Saya hanya fotokopi 2 helai buku pengesahan ujian dan menyertakan bersama buku log pelajar. Menyiapkan beberapa point dan mengarahkan Pandu Puteri menghantarnya pada hari ini juga.
Sememangnya saya tahu, sedangkan homework sekolah pun sukar disiapkan, inikan pula kerja tambahan Pandu Puteri. Jadi lebih senang, siapkan hari ini dan hantar hari ini juga,
Hari ini matlamat saya tercapai!

Pada hari ini juga, saya mengajar mereka Lagu Dunia, Taps Siang, Taps Petang, Persetiaan Pandu Puteri, Undang-Undang Pandu Puteri, Panji-panji, Cogan Kata, Logo Persatuan Pandu Puteri Malaysia, Logo Dunia, Tanda-tanda Mengesan dan Isyarat wisel. Saya telah menyediakan muka hadapan untuk buku log, senarai Jawatankuasa Persatuan Pandu Puteri Malaysia, Negeri dan Daerah; dan Sejarah penubuhan Pandu Puteri.

Minggu depan pula, depan bantuan ahli-ahli yang lama akan membantu saya menjayakan ujian berjalan sejauh 2.5km disamping menguji ahli-ahli baru untuk ujian Pra-Persetiaan. Kami merancang untuk melakukan ini bermula dari sekolah dan seterusnya berjalan di kawasan kejiranan sekitar sekolah.
Semoga segalanya berjalan lancar =)
InsyaAllah.

Kesibukan bertambah apabila setiap hari Khamis saya menambah 1 masa terakhir untuk mengajar Fizik Tingkatan 4. Saya terpaksa menggunakan masa yang ada. Syukur kerana pelajar-pelajar 4 Amanah pada tahun ini sungguh positif dan bersemangat! Moga-moga semangat ini kekal sehingga akhir tahun.
Saya amat berharap dapat menghabiskan silibus secepat mungkin supaya saya mampu membuat banyak latihan dengan pelajar saya. Penat, memang penat. Tapi semangat yang ditonjolkan pelajar akan mengatasi kelelahan saya.

Pulang ke rumah pula perlu sentiasa menyemak program edmodo sebagai salah satu cara belajar menggunakan internet. Pada masa akan datang saya akan menjelaskan tentang program yang hebat ini,

Saya pasti pelajar-pelajar juga penat seperti saya.........Sabar, sabar, sabar!!!
Demi Allah, InsyaAllah segala-galanya akan menjadi mudah!!!!!

0 comments:

Post a Comment


up