Mottainai - Panasonic

Mottainai is a Japanese expression that means what a waste, when something of value is being wasted or used without care.

Pada hari Ahad yang lepas, saya telah ke Mid Valley Bangsar untuk ketemu beberapa orang kawan semasa di sekolah menengah. Seawal pukul 11.00 saya menunggu di South Court untuk menunggu Goh Yin Lee dan Jasmine Lee.
Apabila mereka tiba, kami bertiga terus ke tingkat 4 untuk melawat satu kempen yang sedang dijalankan oleh Panasonic. Panasonic sekali lagi telah mengukuhkan tema kempen Eco Ideas dengan menyebarkan kepada orang awam tentang bagaimana untuk menjimatkan wang dan meningkatkan kehijauan bumi.
Di sini, kami berpeluang untuk mengikuti beberapa aktiviti yang interaktif, demonstasi memasak, tips kecantikan, pameran eko produk Panasonic dan demonstasi eko produk Panasonic.
Aktiviti pertama kami ialah bermain mencari perbezaan di skrin TV yang besar dan hadiahnya ialah kami dapat menangkap gambar kenang-kenangan kemudian dicetak di atas kertas gambar yang comel.
Aktiviti kedua pula ialah menjawab persoalan Nenek Mottainai tentang eco dengan memagang bantal dan menunjukkan jawapan nenek di lantai. Hadiahnya ialah pin kertas nenek Mottainai.
Aktiviti ketiga ialah menjawab soalan tentang eco yang dipilih dari beberapa bidang antaranya Recycle, Water, Earth Climax dan lagi satu apa tah..saya telah memilih Recycle dan hadiahnya ialah kipas nenek Mottainai yang menarik.
Terakhir sekalai kami menulis message di kad yang disediakan bagaimana cara kami menyelamatkan bumi. Kemudian kad tersebut akan dicetak ke dalam satu skrin TV yang sangat besar. Message semua pelawat akan disimpan. Kad tersebut kemudiannya di bawa ke pintu hadapan pusat pameran untuk mendapatkan baju t-shirt Mottainai dan beg eco.


Selepas itu, kami bertemu dengan 3 lagi kawan di Mc Donalds. Sharifah Shahirah, Atiqah dan Azurima. Kami makan bersama sambil berborak tentang masa persekolahan kami. Gembira rasanya dapat berjumpa dengan mereka.sudah hampir 6 tahun kami meninggalkan alam persekolahan tetapi mereka seperti dahulu juga.

Saya terpaksa pulang awal kerana saya perlu ke Nilai untuk membeli sedikit barang untuk perkahwinan saya.
Goh Yin Lee telah mengesahkan bahawa dia tidak dapat hadir ke majlis perkahwinan saya kerana dia masih dalam tempoh berkabung atas kematian neneknya dan dilarang untuk menghadiri sebarang majlis kegembiraan selama setahun.
Jasmine juga kemungkinan tidak dapat hadir.
Yang lain mungkin dapat hadir =D
Kesimpulannya pada hari tersebut, saya teramat gembira dapat bertemu dengan Goh Yin Lee, Jasmine, Sharifah Shahirah, Azurima dan Atiqah.

Semoga Allah swt mempertemukan kita lagi pada masa akan datang, InsyaAllah.

0 comments:

Post a Comment


up