Candi Borobudur, Yogjakarta

Assalammualaikum wbt,
Pada cuti penggal pertama persekolahan yang lepas, saya, suami serta kedua ibu ayah mertua telah berlibur ke Yogjakarta.
Tempahan tiket telah dilakukan pada tahun lalu. Kami berjaya mendapatkan tiket yang murah iaitu RM360 bagi perjalanan pergi dan pulang bagi 2 orang.


Borobudur

Mengapa Yogjakarta dipilih?
Yogjakarta merupakan tempat yang penuh dengan sejarah. Seingat saya dalam SPM Sejarah, kita mempelajari tentang sejarah Candi Borobudur dan Angkor Wat. Saya tertarik untuk melihat sendiri seni bina Candi Borobudur.

Sebelum menaiki tangga untuk memasuki kawasan Candi

Terdapat banyak candi atau kuil di sini. Candi Borobudur, Candi Prambathan, Candi Ratu Boko dan lain-lain. Candi Borobudur merupakan Candi Buddha manakala Candi Prambathan merupakan Kuil Hindu. saya memilih untuk ke Candi Borobudur sahaja memandangkan tiketnya agak mahal iaitu USD13. Lebih kurang dalam RM49.

Setelah menaiki tangga yang tinggi, berehat sebentar

Borobudur berasal dari 2 perkataan iaitu 'Bore' dan 'Budur'. 'Bore' ialah nama sebuah kampung di sana manakala 'Budur' membawa maksud candi atau kuil. Oleh itu, Borobudur membawa maksud 'Candi Bore'. Tetapi terdapat juga pelbagai versi bagi maksud Borobudur.

Tingkat yang tertinggi iaitu Nirvana

Keluasan Borobudur ialah 2500 km persegi. Ia merupakan stupa Buddha aliran Mahayana yang paling terbesar di dunia. Candi ini mula dibina antara tahun 750 - 850 Masihi oleh pemerintah Jawa Dinasti Sailendra dan Sanjaya.

Di salah satu tingkat

Pengaruh Buddha mulai merosot dengan kehadiran agama Islam di Yogjakarta. Kemerosotan Borobudur semakin teruk apabila ditimbus oleh abu lava gunung berapi dan akhirnya candi ini dijumpai oleh Sir Raffles Thomas pada tahun 1814.


Arca di dinding Candi

Dinding Borobudur dipenuhi dengan pelbagai arca manusia, haiwan dan tumbuhan. Di setiap tingkat arca ini disusun menjadi sebuah cerita dan pengajaran. Ceritanya dikatakan berasal dari kitab Ramayana dan Jataka. Arca ini disusun dari kiri ke kanan. Tingkat yang tertinggi ialah Nirvana iaitu kesempurnaan. Di sinilah terdapat loceng berlubang yang di dalamnya diletakkan stupa Buddha yang sedang berehat.

Dinding dipenuhi dengan arca

Penyempurnaan pembinaan candi ini dikatakan mengambil masa hampir 75 tahun.
Candi Borobudur telah dicatatkan sebagai World Heritage Centre oleh UNESCO pada tahun 1991.

Tangga Borobudur yang tinggi. Mungkinkah orang dahulu kala tinggi-tinggi belaka?

Bazar

Di pintu keluar dari kawasan candi Borobudur, terdapat sebuah bazar yang menjual pelbagai barang seperti baju, seluar dan hasil kraftangan. Yogjakarta popular dengan batiknya. Saya syorkan anda membeli belah di sini berbanding di tempat lain, kerana harganya jauh lebih murah jika anda pandai menawar harga dengan jurujualnya. Kedai di Jalan Malioboro tak semurah di sini.
Cuaca bersahabat dengan kami sepanjang berada di Candi Borobudur.
Selepas ke Borobudur, kami ke Gunung Merapi.


1 comments:

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Post a Comment


up