.:Bengkel i-Nilam:.

Assalammualaikum,
Hari ini saya ke Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Selangor sekali lagi. Tetapi kali ini untuk mengikuti Bengkel i-Nilam.
Bengkel ini bermula pada pukul 9 pagi dan berakhir pada pukul 12.30 tengah hari.

i-Nilam
Pada bulan Februari, Bahagian teknologi Pendidikan telah mengeluarkan arahan supaya semua sekolah menggunakan pengurusan i-Nilam secara online.
GPM perlu sentiasa mengemaskini data buku yang dibaca oleh pelajar pada setiap bulan.
Jika sebelum ini, kebanyakkan sekolah akan mula mengutip data pada bulan Mei dan Oktober, kini GPM perlu mengutip data tersebut pada setiap bulan.
i-Nilam bukanlah perkara yang amat mudah.
Pertama sekali GPM perlu mendapatkan data SMM iaitu data pelajar daripada Guru Data Sekolah dan mengubahnya kepada format .txt. Kemudian perlu mengikuti beberapa prosedur yang bergantung kepada kelancaran internet.
Kemudian guru Nilam perlu mengisi satu persatu data murid satu sekolah ke dalam sistem tersebut. Data tahun 2009 dan data setiap bulan 2010.
Yang paling rumit ialah pada setiap bulan, guru NILAM perlu memasukkan juga jenis buku yang dibaca oleh setiap pelajar sama ada buku tersebut ialah Fiksyen Melayu, Inggeris, India atau Cina; dan Buku Bukan Fiksyen.

Sistem ini kebaikannya ialah jika semua sekolah telah menggunakan sistem ini, ia akan memudahkan guru sekolah lain untuk mendapatkan maklumat NILAM pelajar yang berpindah.
Tetapi keburukannya ialah sedangkan data setengah tahun pun sukar untuk diperolehi, bagaimana pula dengan data setiap bulan?
Ini hanya akan menambahkan kerja guru Kelas dan guru Nilam.
Pelajar juga tidak ramai yang mencatatkan buku yang dibaca dalam buku Nilam.
Paling berat sekali ialah apabila sesebuah sekolah itu melantik guru GPM sebagai guru Nilam, juga Penyelaras Nilam. Semua tugas GPM yang perlu buat.
Entah apa jadi dengan Jawatankuasa untuk menkaji beban guru????

"Menurut Perintah"
Itulah kata-kata yang sering didengar.

0 comments:

Post a Comment


up