India #1


Assalammualaikum,
perjalanan ke India selama 1 bulan membawa berjuta kenangan indah dan pengalaman yang tidak mungkin dapat saya peroleh daripada negara yang lain.

Benarlah kata-kata penulis Amerika, Mark Twain :
"India is, the cradle of the human race, the birthplace of human speech, the mother of history, the grandmother of legend, and the great grand mother of tradition, our most valuable and most instructive materials in the history of man are treasured up in India only"

Terlalu banyak tempat bersejarah, juga pelbagai kerenah manusia yang dapat dilihat. Walaupun sebulan kami berada di India, kami hanya sempat berada di Utara, Selatan dan Barat India.
Perjalanan kali ini diuruskan oleh keluarga pelajar suami saya iaitu keluarga Encik Shahul Hameed. Atas pertolongan keluarga mereka, kami dapat mengelilingi India dengan kos yang paling minimum iaitu kurang daripada RM2000 seorang selama sebulan termasuklah kos pengangkutan udara dan darat (kereta api + kereta), makanan, tempat tinggal dan bayaran masuk ke kawasan-kawasan bersejarah serta kawasan perlancongan.

Perancangan ke India telah bermula sejak di awal perkahwinan kami. Namun, disebabkan faktor kewangan yang tidak mengizinkan, kami menundakan hajat ini. Alhamdulillah, tahun 2010 Allah s.w.t telah memurahkan rezeki kami dan kami dapat ke India dengan izinNya bersama-sama dengan keluarga Shahul Hameed, Ayah dan Ibu mertua.

Segala penempahan tiket kapal terbang dan tiketr kereta api dibuat 4 bulan sebelum tarikh ketibaan. Walupun seawal begini, kami di antara penumpang yang lewat menempah tiket kereta api.

Saya akan berkongsi pengalaman mengenali bumi India selama satu bulan di blog saya ini!
Semoga segala perkongsian mendapat kebaikan untuk kita bersama. InsyaAllah

0 comments:

Post a Comment


up