India #2

Kami tiba di Lapangan Terbang Indira Gandhi lewat pukul 11.20 tengah malam jam India. Dunia sekan berbeza semasa melangkah keluar dari pintu Lapangan Terbang. Sangat ramai orang tidur di kawasan lapangan terbang. Kami dibawa mengelilingi New Delhi dan seterusnya kami dibawa untuk bertemu dengan salah seorang ahli parlimen India yang beragama Islam iaitu, Harun. Inilah kali pertama saya memakan makanan yang dibuat di India. Nasi & Dal dan Ayam Tandoori. Saya hanya menjamah sedikit sahaja memandangkan kepenatan melebihi segala-galanya.

Kami di bawa ke hotel penginapan kami di pinggir bandar New Delhi.

23 November 2010: Hari pertama saya di India.
Cuaca mencecah 18 darjah. Inilah kali pertama saya merasai cuaca yang sejuk sebegini. Program kami p[ada hari ini ialah melawat masjid-masjid di sekitar New dan Old Delhi serta melawat tempat bersejarah.

Selepas bersarapan, kami dibawa ke salah sebuah masjid yang terletak di New Delhi iaitu Masjid Nizamuddin. Boleh dikatakan kebanyakkan masjid-masjid di India pasti mempunyai makam dan makam di masjid ini dikelilingi dengan ramai orang yang membaca al-Quran dan terdapat juga penyair-penyair yang melaungkan sajak-sajak berlagu sambil memainkan alat muzik memuji Nizamuddin yang merupakan salah seorang wali Sufi yang dihormati. Makam Nizamuddin dikelilingi dengan beberapa makam yang lain dan ia dibina di atas sebuah tangki. Terdapat satu lagenda yang berkaitan dengan Wali Nizamuddin ini. Dipercayai pada masa dahulu, terdapat
satu pertelingkaran antara raja-raja Tughluqabad dan wali untuk membina tangki ini dan akhirnya, wali tersebut marah seterusnya menyumpah bandar raya Tughluqabad tidak akan berkembang dan dikatakan sumpahan ini masih terjadi hingga sekarang.
Makam Nizamuddin berbentuk segi empat sama dengan dihiasi bumbung berbentuk kubah sekuntum bunga teratai.

Selepas membaca Yassin, kami beredar dan menuju ke destinasi seterusnya.

Kami menuju ke Qutub Minar.
Qutub Minar merupakan sebuah menara tinggi berwarna merah yang dibina bagi tujuan
memperingati kemenangan semasa pemerintahan Mughal. Qutub Minar ini merupakan diantara menara bata yang paling tinggi dan terkenal didunia dengan ketinggian 234 kaki. Untuk pengetahuan pembaca, menara ini lebih tinggi daripada menara Pisa yang terletak di Itali dan menara Pagoda yang terletak di China.

Pada dinding menara Qutub Minar, dipahat dengan ayat-ayat al-Quran. Jika dilihat dari b
awah, ayat-ayat al-Quran sama sahaja saiznya tidak kiralah ayat tersebut dipahat paling bawah ataupun atas. Disekeliling menara terdapat kompleks minar yang terdiri daripada madrasah dan beberapa menara lain. Menara-menara yang lain ini telah runtuh disebabkan gempa bumi yang terjadi dan kesannya masih dapat dilihat sehingga sekarang. Dinding-dinding bangunan dipahat dengan ayat-ayat suci al-Quran dengan tanpa cacat cela dan penuh dengan kesenian dan ketelitian. Hasil ini mempamerkan bagaimana umat Islam India dahulu menunjukkan kecintaan mereka terhadap agama Islam.

0 comments:

Post a Comment


up