Jubli Intan Ratu Elizabeth II

Pada 13 September 2012 yang lalu, Pejabat Pos Malaysia telah mengeluarkan setem kenangan sempena lawatan Putera William dan isterinya Kate Middleton ke Malaysia.
Ohh...betapa hangatnya jualan setem, miniature dan segala benda yang dikeluarkan oleh Pejabat Pos. Dalam masa 2 jam sahaja habis licin terjual. Tidak kurang juga yang menjualnya dengan harga yang tinggi di laman web tertentu. 
Saya turut terasa bahang kehangatan bagi mendapatkan setem yang jarang-jarang diterbitkan di Malaysia aka limited edition
Keunikan setem ini ialah setem yang menunjukkan gambar Ratu Elizabeth II merupakan "setem dalam setem". Setem tersebut pernah diterbitkan di Malaya pada tahun 1953.
Dengan gembiranya saya berjaya mendapatkan koleksi tersebut untuk dijadikan simpanan.
Jom layan koleksi terbaru saya yang berharga serta penerangannya.

Sampul Surat Hari Pertama/ First Day Cover 

Tahun 2012 merupakan sambutan Jubli Intan Pemerintahan Ratu Elizabeth II. Puteri Elizabeth telah menaiki takhta pada tahun 1952 setelah kemangkatan ayahandanya, King George VI. Upacara rasmi kemahkotaan Ratu Elizabeth II telah brlangsung di Westminster Abbey yang telah menjadi tuan rumah pada 2 Jun 1953.


Ratu Elizabeth II merupakan ratu yang paling lama memerintah di dalam Monarki British. Dalam sejarah Britain, cuma lima raja dan ratu yang pernah memerintah selama lebih daripada 50 tahun. 2012 menandakan ulang tahun ke-60 peranan Ratu Elizabeth II sebagai Ketua Negara-negara Komanwel.

 Miniature Sheet

 Sempena meraikan Jubli Intan tersebut, Ratu Elizabeth II bersama The Duke of Edinburgh membuat lawatan ke beberapa daerah di United Kingdom dan Nothern Ireland. Ahli-ahli keluarda DiRaja juga turutr mewakili Ratu Elizabeth II untuk membuat lawatan ke luar negara.

Stamp sheet

Sekian. Semoga bertemu lagi. =)

0 comments:

Post a Comment


up