Perkhemahan & Bengkel Pertolongan Cemas Pandu puteri & Pengakap

Assalammualaikum wbt,
Pada Jumaat yang lepas, 8 Julai 2011 telah diadakan perkhemahan untuk Pandu Puteri.Perancangan bagi perkhemahan telah dilakukan lebih awal tetapi tiada Sabtu yang syahdu yang boleh digunakan oleh kerana sekolah ganti dan LADAP.
Maka oleh itu, saya telah membuat kertas kerja bagi mengadakan perkhemahan dan bengkel pertolongan cemas pada 8-9 Julai 2011.

Pengakap & Pandu Puteri

Tidak semua Pandu dapat mengikuti perkhemahan. Saya dan Pn Jasmine (Guru Penasihat Pandu Puteri) telah memberikan pelajar pilihan sama ada mahu bermalam atau tidak. Bagi yang bermalam, mereka akan menjalankan Ujian Menyalakan Api yang merupakan salah satu ujian sebelum Pra-Pelantikan sebagai Pandu Puteri.

Bersama-sama Pandu Puteri

Ujian Menyalakan Api memerlukan pelajar menyalakan api dengan hanya menggunakan 2 batang mancis dan memasak sekurang-kurangnya 1 biji telur atau mendidihkan air.

Ujian Menyalakan Api

Kemudian operasi memasangkan khemah. Khemah yang diperolehi sangat mudah untuk dipasang.

Pelajar yang memasang khemah

Ujian Ikatan

Keesokkan paginya Pandu Puteri melakukan Ujian Ikatan dan Ujian-ujian lain sebelum dilantik.Kemudian diadakan Bengkel Pertolongan Cemas yang dihadiri oleh 24 orang Pengakap dan 9 orang Pandu Puteri. Pelajar yang menghadiri bengkel ini akan melayakkan mereka mendapatkan lencana Pertolongan Cemas.

Bengkel Pertolongan Cemas

Kemudian, selepas makan tengah hari, dilakukan Pelantikan bagi Pandu Puteri yang telah lulus dan melayakkan mereka menduduki Ujian Kelas Dua pula.

Upacara Menaikkan Bendera

Pelantikan

Pelajar yang berjaya dilantik

Tahniah kepada semua yang berjaya dilantik.
Semoga kamu menjadi ahli Pandu Puteri yang setia
"Selalu Sedia"

0 comments:

Post a Comment


up